Historie

Historie

Geschiedenis van Taptoe Delft

Taptoe Delft heeft een zeer bijzondere historie. Van 1954 tot 1974 werd de Nationale Militaire Taptoe al gehouden op de Markt van Delft. Sinds 1999 organiseert Stichting Taptoe Delft weer een taptoe met topkorpsen uit de Nederlandse amateur-muziekwereld in het mooiste taptoetheater van Nederland.

Terugblik

Bekijk vorige edities terug!

De Nationale Militaire Taptoe (1954-1974)

De bekendste militaire Nederlandse taptoe is de Nationale Taptoe die 21 jaar lang in Delft is gehouden. In 1954 ging de Nationale Taptoe officieel van start in Delft als “Taptoe Delft”.

De Taptoe werd gehouden op de Markt, in een historische omgeving, tegen de achtergrond van de Nieuwe Kerk.

In 1976 werd de Nationale Taptoe voortgezet in Breda en sinds 2006 wordt het evenement in Ahoy Rotterdam georganiseerd.

Taptoe Delft (1999-heden)

Sinds 1974 bleef er altijd de vraag of er ooit nog eens zo’n grote taptoe in Delft zou worden georganiseerd. In 1996, toen Delft haar ‘750 Jaar Stadrechten’ vierde, mochten de Chr. Showorkesten Excelsior Delft de taptoe “Taptoe Delft 750 jaar” organiseren. De wedergeboorte van een Taptoe Delft was daarmee een feit! Het was geen militaire taptoe, maar wel een taptoe met topkorpsen uit de Nederlandse amateurmuziekwereld. Door het grote succes van deze taptoe had Delft de smaak weer te pakken en kon een herhaling dus niet uitblijven.

Groeiend evenement

Vervolgens kwamen er taptoes in 2001 en 2003. Vanaf 2006 wordt het evenement elke 2 jaar georganiseerd een met in elke editie klinkende namen van nationale- en internationale orkesten.

Beste Taptoe van Nederland

Als de website korpsmuziek.nl start met de jaarlijkse wedstrijd “Beste taptoe van Nederland” gooit Delft hoge ogen. In 2006 wordt Taptoe Delft uitgeroepen tot “Beste taptoe”, in 2008 wordt zij tweede om vervolgens in 2010 en 2012 weer tot “Beste van Nederland” te worden gekozen.

Stichting Taptoe Delft hoopt u ook in de komende jaren te mogen ontvangen in het mooiste taptoetheater van Nederland voor de ‘Beste taptoe van Nederland’.

Bekijk vorige edities terug

Door de jaren heen is Taptoe Delft uitgegroeid tot een happening met nationale en internationale topacts en zal ook de komende editie weer met een goed gevuld programma groots uitpakken.

Wil je de vorige edities herbeleven? Bekijk dan per editie de speciale pagina!

Sponsors

Taptoe Delft wordt mede mogelijk gemaakt door: